BMC Moerdijk hervat verwerking fipronilmest

In reactie op verzoeken uit de pluimveesector hervat BMC Moerdijk de verwerking van fipronilmest. Het proces van thermische conversie van de mest zoals BMC dat toepast is de best beschikbare techniek om fipronilmest te verwerken. De stof fipronil wordt door de hoge temperatuur van het verbrandingsproces gegarandeerd afgebroken. In 2017 verwerkte BMC al 25-duizend ton fipronilmest. In mei 2018 werd de energiecentrale stilgelegd vanwege het geplande groot onderhoud. Inmiddels draait de centrale weer volop. Getroffen pluimveehouders kunnen met ingang van vandaag opnieuw fipronilmest laten verwerken in Moerdijk.

 

Net als vorig jaar gelden er voor de aangeboden fipronilmest wel enkele voorwaarden. Zo moet de aangeleverde mest minimaal 55% droge stof bevatten en daarnaast moet de mest vrij zijn van mestvreemde delen. Het verwerkingstarief voor 2018 is €80 per ton (excl. 21% btw) en de kosten voor transport zijn net als in 2017 voor rekening van de pluimveehouder.


Kees de Regt, algemeen directeur van BMC Moerdijk: “Dat pluimveehouders die geen contract hebben met BMC Moerdijk moeten betalen voor een voorziening die andere pluimveehouders bekostigen is niet meer dan fair”. Gevraagd naar het verwerkingstarief zegt hij: “De energie-inhoud van de door pluimveehouders opgeslagen fipronilmest is afgenomen, waardoor we hieruit minder elektriciteit produceren. Ook zijn de marktomstandigheden op de pluimveemestmarkt sterk gewijzigd, waardoor de afzet van reeds gecontracteerde pluimveemest naar elders voor ons duurder is. Daarnaast hebben wij zelf ook nog een aanzienlijke voorraad pluimveemest. Dit betekent extra kosten en risico’s voor BMC. Vandaar dit verwerkingstarief. Ik begrijp heel goed dat het niet fijn is om dat te horen. Tegelijkertijd is het zo dat ons tarief aan de ondergrens zit van wat andere verwerkers tot nu toe in rekening hebben gebracht.”


Met ingang van vandaag kunnen pluimveehouders die fipronilmest aan BMC Moerdijk willen leveren, contact opnemen met logistieke dienstverlener Orgafert BV. Dat dient wel vόόr uiterlijk 26 oktober aanstaande te gebeuren. Orgafert is dagelijks telefonisch bereikbaar op 0499-320400. 

Terug naar overzicht